8 Nisan 2019 Pazartesi

George Orwell-Hayvan Çiftliği



Orijinal adı: Animal Farm
Çeviri: Celal Uster
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa: 160


George Orwell:


Asıl adı Eric Arthur Blair (d. 25 Haziran 1903, Bihar; ö. 21 Ocak 1950, Londra), 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen kalemleri arasındadır. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı romanı ve bu romanda yarattığı Big Brother (Büyük Birader) kavramı ile tanınır. Eserlerinde yer alan netlik, zeka, sosyal adaletsizliğe karşı farkındalık ve totalitarizme karşı duruşu onun imzası niteliğindedir.

Hayvan Çiftliği

Kitap her ne kadar 1945 yılında yazılmış olmasından dolayı zamanın tarihi kişilerine(Stalin, Lenin, Marx ) atıfta bulunuyor gibi dursa da günümüz toplumuna da resmen ışık tutuyor dileyebilirim. Kitabı okurken masalsı yazım dilinden etkilenmemek söz konusu bile olamaz bu yönüyle de romanı modern bir fabl eser olarak nitelendirebiliriz .Tarih tekâmüllerden ibarettir sözünü bu kitabı okuduğunuzda daha iyi anlayacaksınız.Hayvan çiftliği tam bir devrim ve sosyalizme karşı eleştiri niteliğinde bir kitap. Daha iyi yönetimi vaat eden domuzlar, neden yaptığını sorgulamayan sadece verilen görevi yapma uğruna ölen bir at, etrafında ne olduğunu anlamaya çalışan ama başaramayan diğer çiftlik hayvanları ve bu çiftlikte bir şeyleri fark eden ama susan bir eşek. Tam anlamıyla tek solukta okunabilecek kült bir eser.
Bu kitabı kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum ve benim için her zaman “mutlaka okunması gereken kitaplar” listemde olacak.
Dipnot: Kitaptaki her şeyi gören eşek bu kitabın yazarı George Orwell’dır. #E

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder